Ahogy azt már olvashatták az oldal olvasói, kiemelkedően fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást Fehér Attila, a House of Business ügyvezető partnere. Ebben az évben jelentős adománnyal tudtunk segíteni a Mini Menedék Madaras Állatmenhelynek, ügyfeleink és a House of Business csapata segítségével.
A menhely nincs jó helyzetben, sajnos, de mindent megtesznek a fennmaradás érdekében, ami önmagában is emberfeletti küzdelem.

Interjú

– Mikor és milyen indíttatásból indult el az álmod, a Hajni Mini Menedéke?
– Először egy másik szervezetnek segítettünk be kutyusok mentésében. A családi házunknál alakítottunk ki helyeket, és mentettük a környező városokból, falvakból az arra rászoruló állatokat. Abból tudtunk építkezni, amink éppen volt. Kenneleket, házakat építettünk. Az állatok ellátását a szervezet biztosította. Számunkra a kezdetektől fogva a legfontosabb az volt, hogy a mentett kutyáink egészségesek legyenek, megkapjanak minden orvosi ellátást, és biztonságban érezzék magukat.
A sors iróniája, hogy pont egy konfliktus – a falu jegyzőjével – vezetett rá minket arra, hogy menhelyet hozzuk létre; ezzel is védve az árva, mentett állatainkat attól, hogy rákényszeríthessen bennünket a hatóság arra, hogy szabadon engedjük őket.  Vékony jégen táncoltunk, akkoriban, de nem volt szívünk lemondani és az utcára kilökni a kutyusainkat. Úgy döntöttünk, hogy továbbra is átmeneti otthont nyújtunk a ’szélnek eresztett’, vagy éppen ’lepasszolt’, bántalmazott állatoknak, és sok utánajárással ugyan, de hivatalosan is menhely lettünk. Csak nemrég sikerült, hogy létrehozzuk az alapítványunkat is, reméljük, hogy így talán könnyebb lesz. 

– Milyen nehézségekkel kell megküzdenetek?
– A mindennapi nehézségeink közé tartozik az állatorvos és a táp kifizetése. Nagyon nehéz időszakokat élünk meg, amikor anyakutyusok kerülnek be a menhelyre. A picikék…sokan itt nőnek fel a menhelyen, ami hosszútávon nem a legideálisabb számukra. Minden kutyusnak szüksége lenne egy melegszívű gazdira! Ehhez minden állatnak „joga” van! A legszívszorítóbbak a kidobott, idős kutyusok, akiket már meguntak otthon, fárasztó és drága a tartásuk.
Jelenleg igen magas létszámmal működünk; senkit nincs szívünk visszautasítani. Szinte minden talált kutyát, függetlenül az állapotától, és a korától, a menhelyre hoznak. Jelenleg az állatorvosunk nem kezeli tovább a menhely lakóit, amíg nem fizetjük ki a tartozásainkat. Szinte mindig ugyanazokat a köröket futjuk be, a bezárás határáig elmegyünk, amikor jön egy kis segítség, amivel kihúzzuk a következő egy-két hetet. Így működni nagyon stresszes és egyben veszélyes is. De mit tudunk tenni? A végsőkig küzdeni fogunk az állatainkért, nem adjuk fel egykönnyen. Sajnos a kidobott, otthontalan kutyák létszámának aránya magasabb, mint az örökbefogadott kutyusok létszáma. Folyamatosan jelen vagyunk megosztásainkkal a Facebookon is, de sokszor szélmalomharcot vívunk. Messze vagyunk (Madaras) Budapesttől, a támogatások nagy százalékát a Budapesten, vagy Budapest körzetében elhelyezkedő állatmenhelyek kapják. 

– Mi ad erőt a nehézségekben?
– Az, hogy látjuk a boldogságot a szemeikben. A reményt, hogy jó helyen vannak és kaptak még egy esélyt, hogy igazi családra leljenek. A legjobban akkor csillognak a kis szemecskéik, amikor az álomcsaládjukat találják meg. Fantasztikus érzés, amikor egy kis csöppséget hoznak be, aki elvesztette az anyukáját, nevelgetjük őket, majd kölykök lesznek, csintalanok és a végén az álomgazdihoz kerülnek. Az a hála és szeretet, amit adnak nekünk, leírhatatlan érzés. Semmivel nem cserélném el. A legcsodálatosabb, hogy ezt a hálát és szeretetet tovább adják a gazdijuknak is. Amikor a régi fotókat nézegetve visszatekintünk, hogy honnan-hová jutottunk el együtt, milyen kiszolgáltatott és védtelen helyzetből a biztonságba, az ember azt érzi: igen, megérte a sok fáradozás. Leírhatatlan érzés az is, amikor egy lelkileg és fizikailag sérült kutyusból egy teljesen egészségessé nevelt kutyát adunk örökbe. Ezek a boldog pillanatok tartják bennünk a reményt és segítenek át a nehézségeinken. 

– Hogy néz ki egy átlagos nap a Mini Menedéknél?
– Az első és legfontosabb dolog az állataink ellátása. Takarítás, etetés, itatás, és a legfontosabb, hogy érezzék a szeretetet, a törődést, a biztonságot, amivel körbevesszük őket. Próbálunk mindenkivel külön foglalkozni, minden nap. Ha látogató jön hozzánk körbe szoktuk vezetni, megmutatjuk neki a menhelyet, elbeszélgetünk vele, és ha felkeltette valamelyik kutyusunk az érdeklődését, bemutatjuk közelebbről a szerencsés ’gazdi jelöltet’. Ha örökbe szeretne fogadni valaki, először megbeszéljük vele, milyen kutyus is felelne meg leginkább az életviteléhez. A Facebookon mindig próbaljuk a legfrissebb fotókat feltenni a kutyáinkról, hátha így nagyobb eséllyel talál rá a jövőbeli családja. A posztokat én írom meg, az örökbefogadásokat én intézem, a hivatalos ügyeket is én intézem, egyszóval én működtetem és tartom életben a menhelyet, természetesen rengeteg segítséget is kapok; máshogy nem is bírnám ellátni a feladatokat. 

– Hogyan találnak rátok az emberek a Facebookon?
– ’Mini Menedék Madaras’ néven szerepelünk a Facebookon. Fontos lenne, hogy minél több ember megossza a posztjainkat, így tudjuk a leghatékonyabban örökbe adni a kutyusokat. Ez az egyetlen csatornánk. 

– Melyik a legnehezebb időszakotok az évben?
Talán a tavasz, amikor a legnehezebb. Ilyenkor több kölyök születik a világra, és több otthontalan anya lesz a kölykeivel, vagy éppen alom, akik anya nélkül kerülnek be hozzánk. Illetve, amikor nem kapunk semmi fajta segítséget, hiába kiáltunk.

Mi lenne a négy legfontosabb dolog, amit most kívánhatnál a Mini Menedéknek?
Talán az első kettő az lenne, ha megszűnnének a mindennapi problémáink az ellátásuk és az orvosi költségeik körül. A harmadik, hogy több kutyust legyen lehetőségünk örökbe adni, úgy, hogy tényleg családtagként tekintenek rájuk. A negyedik, hogy minden kutyusunk boldog legyen. 

– Vannak jövőbeli céljaitok?
– A jövőbeli célunk az, hogy a jelenlegi kutyáinknak megtaláljuk a megfelelő családot így tudunk még több életet megmenteni. A ’hogyan továbbra’ pedig azt tudom mondani, hogy minden erőnkkel azon vagyunk, hogy talpon tudjunk maradni.

– Mit üzensz az embereknek?
–  Azt, hogy minden apróságért, kis segítségért is nagyon hálásak vagyunk, köszönjük a támogatásokat, nélkülük nem tudtuk volna elérni, hogy a Mini Menedék életben maradhasson!

(Kerékgyártó Edina)

chatsimple