Az internet sebessége és megbízhatósága kulcsfontosságú az összes modern vállalkozás számára. A publikus Wifi hálózatokat általában harmadik felek üzemeltetik, valamint nyilvánosan hozzáférhető területeken, például repülőtereken, kávézókban, éttermekben, szállodákban vagy bevásárlóközpontokban találhatók. Ezek a hálózatok széles körben elérhetők, vagyis bárki, aki ismeri a hálózat nevét és jelszavát, könnyedén csatlakozhat hozzájuk. Ennek következtében magasabb biztonsági kockázatot jelentenek, mivel egyszerűen feltörhetők, és a hackerek hozzáférhetnek az átvitt adatokhoz és információkhoz. Ezzel szemben a privát irodai Wifi hálózatokat a tulajdonosok, bérlők vagy üzemeltetők hozzák létre és tartják karban, így csak azok számára lesz elérhető, akinek jogosultságot adnak. Az ilyen hálózatok jóval biztonságosabbak, hiszen csak korlátozott számú személy használja őket, általában az irodai berendezések védelmére. A publikus és privát Wifi hálózatok közötti elsődleges különbség tehát abban rejlik, hogy a nyilvánoshoz bárki hozzáférhet, míg a privát irodaihoz csak az engedéllyel rendelkező személyek csatlakozhatnak.

A privát irodai Wifi hálózatot a publikus Wifivel szemben az alábbi okok miatt ajánlanám:

  1. Nagyobb biztonság: Jobban védettek a külső támadásokkal szemben, mivel a hozzáférési jogokat és a biztonsági protokollokat az iroda IT-szakemberei állítják be és kezelik. Ez azért fontos, mert az üzleti adatok és információk védelme kiemelten fontos a vállalatok számára.
  2. Jobb teljesítmény: Nagyobb sávszélességet és sebességet biztosítanak, mivel kevesebb felhasználó osztozik rajta, mint a nyilvános Wifi hálózatok esetében.
  3. Személyre szabható: Beállításai és szolgáltatásai általában testre szabhatók az iroda igényei szerint. Például lehetőség van az alkalmazottaknak bizonyos webhelyek vagy alkalmazások blokkolására, valamint biztonsági protokollok beállítására az adatok védelme érdekében.
  4. Egyszerűbb hozzáférési jogok kezelése: Lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy könnyedén kezeljék az alkalmazottak hozzáférési jogait, és csak azoknak engedélyezzék a hálózathoz való hozzáférést, akiknek valóban szükségük van rá.
  5. Jobb támogatás: Ha probléma merül fel a hálózattal kapcsolatban, a szolgáltatott iroda IT-szakemberei általában gyorsabban és hatékonyabban oldják meg a problémát, mint a nyilvános Wifi hálózatok esetében, ahol az ügyfeleknek nincs közvetlen kapcsolatuk az üzemeltetéssel vagy IT-szakemberekkel.

Összességében a privát irodai Wifi hálózatok sokkal biztonságosabbak, megbízhatóbbak és jobban testre szabhatók, mint a publikus Wifi hálózatok. Ezek az előnyök nagyon fontosak lehetnek azoknak a vállalatoknak, amelyek számára az üzleti adatok védelme és a hatékony munkavégzés kulcsfontosságú.

Szerző: Bányik Zoltán

chatsimple