A változás biztonsága

 

Szakértői percek rovatunkban Fehér Attilával, a House of Business ügyvezető partnerével beszélgettünk a biztonságos változásról.  Az elmúlt másfél év örökre megváltoztatta az irodapiacon a biztonságos változásról alkotott véleményünket. Mit értünk pontosan az alatt, hogy „biztonságos változás” az irodapiacon? 

 

E: A változás mindig rizikót hordoz magában, hogyan lehet ezt biztonságossá tenni? A pandémia időszaka igencsak felkavarta az állóvizet az irodapiac életében. A cégek hirtelen egy káoszban találták magukat, és akkor is a változás színterére kellett lépniük, ha ezt a végsőkig kihúzták. Egy paradigmaváltás szemtanúi lehettünk. 

A: Igen, minden bizonnyal. A változás egy cégvezető számára elképesztően sok bizonytalanságot hordoz, főleg, ha a cég életteréről van szó, ahová nap mint nap bejárnak dolgozni. Gondolja csak el, évek óta megszokott, jól bevált munkakörnyezetet kell feladni és a munkavállalói számára vonzó, szép, új és biztonságos helyet kell találni, ami költséghatékony is számára. Mindezt egyik pillanatról a másikra, átszervezve az addig bevált és jól működő stratégiákat. Ez nem könnyű feladat.

 

E: Az irodapiacon jelen levő nagy bérlők, akik több száz, vagy akár több ezer négyzetméteres egyterű irodákat béreltek, hirtelen pánik üzemmódba kapcsoltak az elmúlt időszakban. Felborult minden, ami addig biztos volt, először jött a „home office”, aztán pedig olyan divatos szavakkal bombázták őket, mint a hibrid és költséghatékony irodai megoldások, melyekről nem igazán tudták, hogy mit is jelent valójában. A House of Business milyen megoldást kínál a cégvezetők problémaira? 

A: A változás gondolata bizonytalansággal tölt el mindenkit. Az irodai tér újra definiálása nem könnyű feladat és természetes, hogy egy ilyen kiszámíthatatlan időszakban a cégvezetők segítséget kérnek. A House of Business megoldást kínál arra, hogy a változást biztonságosan vezényeljük le egy cég életében. A House of Business garanciát ad a biztonságra.

Egyértelmű, hogy jelenleg a nagy cégek számára a kisebb és szeparáltabb irodák jelentik a biztonságot. A rugalmas, akár határozatlan idejű bérleti szerződések a preferáltak a több éves elköteleződések helyett. Egyik kedvenc megoldásunk is népszerűvé vált; míg a bérelt helyiség egyik részét rövid időre, a másik részét hosszabb időre bérlik ki a cégek, de a projekt alapú bérlések száma is jelentősen megemelkedett. A térben és időben történő skálázhatóság és rugalmasság hihetetlen mértékben felértékelődött.

 

E: Önök megoldást tudnak biztosítani azon cégek számára is, akik csak átmeneti időszaknak gondolják a következő félévet? Például, ha egy cégnél jelenleg a kollégák túlnyomó része távmunkában dolgozik, de vannak, akik az irodában is jelen vannak, de ez nem akkora létszám, mint korábban – számukra tudnak megfelelő megoldást kínálni?

A: Természetesen. Nálunk nincs lehetetlen. Ha kell falakat bontunk, ha kel falakat húzunk fel egy este alatt, de az ügyfeleink igényeinek kiszolgálása mindig az első helyen szerepel. A nagyobb cégek, a többszáz fős irodák helyett, most van, hogy csak pár szobát bérelnek. A pandémia üteme szerint hol növelik a bérelt szobák számát, hol csökkentik azokat és mi örömmel alkalmazkodunk minden élethelyzethez, amit a nálunk bérlő cég érdekei megkívánnak. 

 

E: Igaz az, hogy a House of Business-nél mindig személyre vagy inkább cégre szabott megoldásokat kínálnak? 

A: Igen. A megváltozott piaci igényekre is hoztunk létre új, még rugalmasabb megoldásokat. Nálunk semmi nem kötelező. Először meghallgatjuk a hozzánk forduló cég problémáját, felmérjük megváltozott igényeit, majd egy testreszabott megoldást kínálunk számára. Mindig cégre vagy személyre szóló megoldásokat kínálunk a rugalmas irodai megoldásainkkal. Biztonságos, privát iroda- és tárgyalóhelyiségeket biztosítunk a vállalati kultúra megőrzésének és a jelenlegi biztonsági előírásoknak megfelelően.

 

E: A jelenlegi helyzetben minél gyorsabb megoldásokra van szüksége egy új irodai helyszínt kereső cégnek – ez is a biztonságos változás része? 

A: Abszolút. Míg régen hosszú-hosszú hónapokba is beletelt az új irodahelyszín feltérképezése, ma már akár pár óra leforgás alatt is megtalálhatják nálunk, a hozzánk érkező bérlő-jelöltek a számukra legideálisabb irodabérlési konstrukciót. 

 

E: Értesüléseim szerint a korábban divatos klasszikus co-working irodák – ahol több ember vagy vállalkozó dolgozott egy térben – forgalma jelentősen visszaesett a járvány alatt, sokan be is zártak. A Business Wire adatai szerint azonban a rugalmas irodahelyiségek piaca a 2020-as 7,97 milliárd dolláról 2021-re várhatóan 8,14 milliárd dollárra nő. Ezek figyelemreméltó eredmények.

A: Minden bizonnyal. A szolgáltatott iroda jelentése nem változott a járvány ideje alatt sem – hű maradt önmagához, kiállta az idő próbáját. Kijelenthetem, hogy a teljesen felszerelt, bútorozott irodák, illetve tárgyalók, amiket a bérlők egy főtől száz főig, egy órától akár három évig, térben és időben rendkívül rugalmasan bérelhetnek az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb „árucikké” váltak az irodapiacon.

Csak bátorítani tudom azon döntéshozókat, akik még bizonytalanok, vagy félnek a változástól, hogy új, rugalmas irodai megoldásokat keressenek a megváltozott körülmények közepette – keressenek bennünket bizalommal, nem fognak csalódni, a House of Business csapat mindenben segíteni fogja őket a változásban, mert ahogy említettem: garanciát adunk a biztonságra és otthont a változásban.

 

Riporter: Kerékgyártó Edina

chatsimple