Hibrid iroda, home office – A Covid hozta újítások

Hibrid iroda, home office vagy rövidített munkahét… ezek a kifejezések az elmúlt hónapokban kerültek igazán rivaldafénybe, amikor a hagyományos munkahelyekkel kapcsolatos alapismereteink véglegesen megváltoztak a világjárvány okán.
A vállalatok egy része már a Covid előtt is tudta, hogy a hatékonyságnak nem feltétlenül kulcsa az irodában töltött heti 40 órányi munkavégzés, de a legtöbben csak akkor váltak nyitottá a nagyobb rugalmasság gondolatára, amikor egy globális egészségügyi válság arra kényszerítette az embereket, hogy otthon maradjanak.
Ez az átmenet azonban csak a kezdet volt. A munkavállalók kialakították a home office és hibrid irodázás köré az életüket, és nem szívesen térnek/tértek vissza az irodába napi 8 órában a hét 5 munkanapján.

Mi történik a vilányjárvány eltűnése után?

Az elmúlt 18 hónap után, míg sok vezető végre belenyugszik abba, hogy a dolgok soha nem térnek vissza a járvány előtti állapotba, mások még mindig harcolnak a hagyományos munkahelyi normák visszaállításáért.
A munkavállalókat érintő globális bizonytalanság és szorongás ellenére a világjárvány egyben a lehetőségek világát is megnyitotta az alkalmazottak előtt, hogy végre megszerezzék azt, amire titkon mindig is vágytak: választhatnak, hogyan, mikor és hol dolgoznak.

A számok nem hazudnak: az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala a közelmúltban felfedte, hogy csak idén augusztusban 4,3 millió amerikai, vagyis az amerikai munkaerő 2,9%-a mondott fel hagyományos állásából.
Ez rossz hírt jelenthet a változásra nem nyitott munkaadók számára.


De miért jó a hibrid irodázás a munkaadóknak és a munkavállalóknak egyaránt?

A munkaadóknak ezért:

  • Költséghatékonyabb megoldást kínál egy állandóan fenntartott saját vagy bérelt irodához képest, ha heti pár alkalomra bérelnek szolgáltatott irodát
  • Teljesen felszerelt irodákat bérelhetnek, ahol minden rendelkezésre áll
  • A munkavállalók elégedettsége nőhet, mely fokozhatja termelékenységüket
  • A vegyes, hibrid munkamódszerben a „pár nap home office, pár nap irodázás” egyensúlya jobban fenntarthatja a munkafolyamatok gördülékenységét, mint egy tisztán home office rendszer

A munkavállalóknak ezért:

  • Kevesebb ingázás a munkahelyük és otthonuk között
  • Több lehetőség a család, személyes kapcsolatok ápolására
  • Szakmai és magánélet egyensúlya
  • Nyugodtabb, stresszmentesebb munkahetek
  • Megélhetési költségek csökkennek (kevesebb utazási költség például)
  • A kevesebb ingázást sok helyen munkahelyi juttatásként veszik a munkavállalók

 

A hibrid irodázás lehetősége nemcsak nyugalmat biztosít a járvány idején mind egészségügyi, mind pénzügyi szempontból, hanem lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy végre elérjék a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, amire vágytak. Talán ez a legfontosabb, ami kiemelendő.
A Limemade egy közelmúltbeli felmérése kimutatta, hogy 17 iparágban dolgozó 4553 irodai dolgozó közül majdnem mindannyian aggódtak/aggódnak az irodába való visszatérés miatt. Sőt, ezen munkavállalók 71%-a mondta azt, hogy a rugalmas munkavégzési lehetőségek elvesztése (volt) az egyik legnagyobb szorongás forrása.

A Microsoft 2021-es munkatrend-indexe szerint az alkalmazottak 73%-a nyilatkozott úgy, hogy azt szeretné, ha a rugalmas távmunka lehetőségei a világjárvány után is megmaradnának.

Ezeket a számokat nehéz figyelmen kívül hagyni. Látható, hogy a munkavállalók keresik a rugalmas munkavégzési megoldásokat.

Tehát pontosan hol illeszkedik egy hibrid iroda a munkavállalói élmény javításának stratégiájába?

  • Jobb, mint a tisztán home office: ha van valamilyen fizikai tér, ahová a dolgozók hetente legalább párszor rendszeresen bekapcsolódhatnak, az magasabb elkötelezettségi szintet eredményezhet, és jobban be lesznek vonva.
  • A hibrid irodázás lehetősége gyakran többet jelent az alkalmazottak számára, mint egy egészségbiztosítás, mert a munkavállalók úgy gondolják, a rugalmassággal munkaadójuk gondoskodik a jólétükről.
  • A hibrid irodák lehetővé teszik a dolgozók számára, hogy szükség esetén bejöhessenek a munkahelyükre anélkül, hogy megtapasztalnák a hagyományos 9-17 óráig munkaidőt.
  • Rugalmas rendszerben a munkavállalóknak lehetőséget biztosíthatnak a munkaadók a továbbképzésre és az átképzésre, céltudatosságot adhatnak nekik, azt jelezve, hogy van még tere a jelenlegi pozíciójukban is a fejlődésnek.

A hibrid munka a jövő.

A boldog alkalmazottak és a megnövekedett termelékenység több bevételt és magasabb megtartási arányt jelent. Bár a gyakorlatban kivitelezni nem mindenkinek ugyanolyan könnyű vagy jól eső, de az üzenet nyilvánvaló: A hibrid irodázás munkamódszere úgy tűnik, biztosan fennmarad.

chatsimple